Japonsko v období okupace 1945 – 1952

Ve středu 15. srpna v pravé poledne japonský císař prostřednictvím rozhlasu oznámil svým poddaným, že Japonsko přijímá podmínky kapitulace. V neděli 2. září pak proběhla formální kapitulace na americké bitevní lodi Missouri v Tokijském zálivu.

Během války zahynuly 2 miliony Japonců (z toho 670 000 civilistů), většina japonského loďstva byla potopena. Velká města se vylidňovala, uvádí se, že 10 miliónů lidí odešlo na venkov. Byla ochromena průmyslová výroba, její objem se snížil ve srovnání s rokem 1941 na sedminu.

Výrazně klesla těžba uhlí, v zemědělství nebyl dostatek pracovních sil. Průměrná denní mzda byla v roce 1945 30 amerických centů.

Situaci po válce ještě zhoršoval návrat 7 miliónů vojáků a velké množství civilistů. Japonsko bylo přelidněno a chyběly zásoby. Podle některých odhadů chybělo v zemi na 4 milióny domů.

Porážka zkrátka vyvolala fyzický i psychický otřes obyvatelstva. Japonci s obavami čekali na americkou okupaci, která musela zákonitě následovat. Nakonec však okupace nebyla pro obě strany – Japonce i Američany – tak strašná, jak se všeobecně očekávalo. Když totiž Japonci zjistili, že jejich nepřítel není zdaleka tak mstivý a zákeřný, stali se přátelskými a začali spolupracovat.

Celý článek najdete na serveru iReferáty.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..