Nový diktátorský typ zrodilo Japonsko

Populární primátor Ósaky Tóru Hašimoto má našlápnuto k tomu, aby zatřásl japonským politickým systémem a změnil status quo.

Jmenuje se Tóru Hašimoto. Má dětskou tvář, jasný směr, rychlá řešení a neohrožený styl, kterým hypnotizuje svou generaci. Říká přesně to, co většina mladších Japonců chce slyšet, ale bojí se to vyslovit. Stojí mimo politické strany, ostentativně kašle na politické konvence.

Odpůrci v něm vidí extrémního pravicového populistu, který se profiluje šikanováním nepopulárních menšin, ale jinak bez názoru vlaje směrem, kam právě vane hlas většiny. Někteří Japonci pro jeho styl našli všeříkající název: „hašismus“. Rostoucí fanklub naopak vyhlíží mesiáše, silného lídra, poslední šanci Japonsko zachránit. Jeho podporou si přitom mnoho ze sympatizantů nekonvenčního politika kompenzuje své komplexy a beznaděje. Vždyť dvacet let „nevývoje“ země, deflace a ztracených ideálů pro ně představuje celou ztracenou generaci produktivního života. Ideální podmínky pro příchod diktátora, chtělo by se říct.

Celý článek najdete na serveru Česká pozice